بواسیر
هموروئید یا بواسیر از شایع ترین بیماری های مقعد است و به معنای تورم رگ های انتها مقعد است ، برخی از افراد تصور می کنند که این بیماری در سنین میانسالی و پیری اتفاق می افتد .
اما بیماری بواسير یا هموروئید از سنین جوانی شروع می شود ولی این بیماری بیشتر در افراد بالای 50 سال مشاهده می شود.
بيماري بواسير بدون بروز نشانه در بدن فرد به وجود می آید و اگر علائمی نیز داشته باشد فرد به علت سن کمی که دارد و فکر می کند دچار چنین بیماری نمی شود تا چندین سال به علائم بيماري بواسير بی توجهی می کند.
برای تشخیص بواسیر حتماٌ به یک جراح خوب مراجعه کنید تا پس از تشخیص نوع آن بلافاصله شروع به درمان کنید.
هموروئید دونوع دارد : هموروئید داخلی و هموروئید خارجی .
ممکن است فرد همزمان هم به نوع داخلی و هم به نوع خارجی دچار شود .
بواسیر خارجی در نزدیکی مقعد است و بواسیر داخلی در مجرای مقعد می باشد.
بواسیر خارجی
بواسیر یا هموروئید خارجی یکی از انواع بواسیر شناخته می شود ، که در اثر آن سیاهرگ های اطراف مقعد دچار تورم و یا در مواقعی پارگی خواهند شد که باعث می شود فرد در حالت نشسته درد بسیاری را تحمل کند. این عارضه با دست به راحتی قابل لمس است و شناسایی آن به مراتب راحت تر از بواسیر داخلی است و در قسمت پایین رکتوم که پوشش داخلی مقعد است شکل می گیرد. این عارضه ممکن است بعد از چند روز بدون انجام هیچ گونه اقدام درمانی از بین برود اما در صورت جدی تر شدن حتما توصیه می شود به متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
بواسیر داخلی
رگ هایی هستند که در پایین ترین قسمت مقعد قرار دارند و بعد از اینکه دچار التهاب و تورم شدند ، به دیواره های داخلی رکتوم فشار فراوانی وارد می کنند و موجب نازک شدن این رگ های خونی می شود. همانطور که از نام بواسیر داخلی پیداست ، قابل مشاهده ، لمس و احساس نمی باشد.
درد و خارش در ناحیه مقعد یا مشاهده خونریزی در هنگام دفع مدفوع ، از بارزترین علائم بیماری بواسیر می باشد.
بهترین درمان هموروئید نوشیدن آب زیاد است این امر موجب می شود تا دفع مدفوع راحتتر باشد.
بواسير با خارش همراه است به همین دلیل می توانید برای کاهش خارش از پمادهای ضد خارش استفاده کنید.
در مواقعی که همورویید یا بواسیر در حال پیشرفت باشد باید از روش جراحی برای درمان آن استفاده کرد .
درمان بواسیر
راه درمان بواسیر حاد انجام جراحی است.
همورویید خارجی اغلب با مصرف دارو و پماد درمان می شود و از روش جراحی ، بیشتر برای همورویید داخلی استفاده می شود.
می توان گفت هموروئید یا بواسیر بیماری است که به طور وسیعی اتفاق می افتد و ساده ترین دلیل به وجود آمدن بواسیر فشار بیش از حد به ناحیه مقعد و لگن است.
اسهال یا یبوست از دیگر علائم شایع بواسیر هستند زیرا در هنگام دفع مدفوع فشار زیادی به ناحیه مقعد وارد می شود و همانطور که گفته شد فشار به ناحیه مقعد از بارزترین دلایل بروز بواسير است.
به طور کلی نوشیدن آب فراوان و مایعات ، خوردن غذاهای گیاهایی و موادی که فیبر دارند مانند حبوبات ، میوه جات و سبزی جات و انجام فعالیت های ورزشی از مبتلا شدن به بواسير جلوگیری می کند.
علائم بواسیر
- خونریزی از مقعد: ممکن است خونی به رنگ روشن از مقعد خارج شود.
- قرمزی و تورم مقعد: ممکن است باعث تورم ، تحریک و درد در منطقه مقعد شود.
- درد و خارش: این علائم معمولاً در اثر التهاب موجود در مقعد رخ میدهد.
- احساس نیاز به تخلیه در منطقه مقعد: این احساس معمولاً در هنگام نشستن یا استفاده از توالت بیشتر میشود.
- زائده های گوشتی: بواسیر میتواند به صورت گوشتههای کوچک یا گلولهای در منطقه پوستی مقعد دیده شود.
- مدفوع تیره: در برخی موارد ، وجود بواسیر میتواند باعث شود مدفوع به رنگ تیره شود.
- انفجار بواسیر: در موارد شدیدتر، بواسیر میتوانند ترک خورده و خونریزی شدیدی را ایجاد کنند که این پدیده به “انفجار بواسیر” معروف است.
اگر شما یا کسی در اطرافتان از علائم بواسیر رنج میبرد ، بهتر است به پزشک متخصص گوارش و یا پزشک عمومی مراجعه کنید تا تشخیص دقیق صورت بگیرد و روشهای درمانی مناسب را تجربه کنید ، چرا که این مشکل در صورت عدم درمان مناسب ، ممکن است به تشدید علائم و مشکلات جدی تر منجر شود.
تاثیر زور زدن و یبوست در ایجاد بواسیر
نشستن طولانی مدت در توالت باعث جریان یافتن خون به داخل مقعد خواهد شد و فشار زیادی بر رگ های اطراف مقعد ایجاد خواهد کرد. همین امر باعث ایجاد بواسیر می شود و برای درمان این عارضه و تغییر در ایجاد رژیم غذایی خود حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
احساس درد و یا خارش در ایجاد بواسیر
اگر در اطراف مقعد خود احساس درد و یا خارش داشتید ، این عارضه می تواند یکی از علائم ایجاد بواسیر در شما باشد. بنابراین حتی اگر اندازه بواسیر بسیار کوچک هم باشد ، خارش و درد را به دنبال خواهد داشت.
خونریزی مقعد در ایجاد بواسیر
مشاهده کردن خون بر روی دستمال و یا کاسه توالت بعد از اجابت مزاج در افرادی که دچار بواسیر هستند می تواند امری طبیعی باشد ، این مشکل زمانی رخ می دهد که مدفوع سفت شده ، به هموروئید هایی که از قبل دچار زخم و آسیب شده اند برخورد می کند و موجب خونریزی در ناحیه مقعد خواهد شد.
نشت مدفوع در ایجاد بواسیر
یکی دیگر از علائم مرتبط با بواسیر نشت مدفوع می باشد. در این مواقع قسمتی از رکتوم و یا تمام آن به دلایلی از مقعد خارج می شود ، این حالت زمانی ایجاد می شود که عضلات اطراف راست روده ضعیف شده باشند و توانایی بسته نگه داشتن آن را از دست بدهند و بیمار با عارضه نشت مدفوع مواجه خواهد شد ، که در صورت برطرف نشدن و افزایش شدت آن حتما باید به متخصص در این زمینه مراجعه کرد.
دلایل بروز بواسیر یا هموروئید
- عدم مصرف کافی آب در طول روز
- مصرف مشروبات الکلی
- عدم مصرف سبزیجات و میوه
- افزایش وزن بیش از حد
- فعالیت های بدنی سنگین نادرست
- عدم انجام فعالیت های ورزشی
- نشستن یا ایستادن به طور طولانی مدت
- بلند کردن اشیا بیش از حد سنگین
- دفع کردن سخت مدفوع
افرادی که شاغل هستند و در طول روز مدت زمان طولانی را می نشینند بهتر است در طور روز یا در طول هفته فعالیت های ورزشی را انجام دهند .
همچنین پیاده روی در طول روز برای افراد کارمند و شاغل شدیدا توصیه می شود.
بیماری بواسير دردناک است و در مواقعی که حاد باشد برای بیمار درد غیر قابل تحملی دارد به همین دلیل برای درمان بواسير به موقع اقدام کنید .
اگر در ناحیه مقعد دردی حس کردید در مورد علت درد پیگیری کنید و نسبت به آن سهل انگاری نکنید و حتماٌ به یک جراح خوب برای تشخیص و درمان مراجعه کنید.
چگونه می توان از بواسیر پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از بواسیر، میتوانید اقداماتی انجام دهید که به حفظ سلامت روده و جلوگیری از فشار زیاد بر آن کمک کند. در ادامه نکاتی را برای پیشگیری از بواسیر بیان میکنم:
- تغذیه مناسب: مصرف میزان کافی فیبر در روز برای افزایش حجم مدفوع و تسهیل در خروج آن از روده بسیار مهم است. مواد غذایی که غنی از فیبر هستند شامل میوهها ، سبزیجات ، حبوبات و غلات هستند.
- مصرف مایعات: مطمئن شوید که به اندازه کافی آب مینوشید تا مدفوع نرم و آسان خارج شود.
- اجتناب از تنش در روده: توقف در زمان خروج مدفوع و جلوگیری از تلاش برای خارج کردن مدفوع زیاد به عنوان روشی برای جلوگیری از بواسیر مفید است.
- فعالیت بدنی منظم: ورزشهای ملایم مانند پیاده روی یا شنا میتواند به حرکت روده کمک کند و از ایجاد فشار زیاد در آن جلوگیری کند.
- اجتناب از برخی عادات: مانند نشستن طولانی مدت در توالت ، استفاده از توالت برای خواندن یا بازی کردن با گوشی ، که ممکن است منجر به افزایش فشار در منطقه مقعد شوند.